Barion Pixel

A kristály pezsgős pohár, és a vele járó örök divat

A kristály pezsgős pohár olyan kiegészítő, melynek divatját élték évszázadokkal ezelőtt, és most is. Hiába telt el annyi esztendő a rajongás mértéke nem változott. Persze ez annak is köszönhető, hogy a kellék értéke is megmarad, fenntartva az iránta érdeklődők figyelmét. 

Az előállítás módja teszi egyébként igazán különlegessé, és a végeredmény csillogása közkedveltté. Az ólomkristály gyártásának lényege, hogy az adott üveg fénytörési jellemzőit megváltoztatják a mesterek, hozzá adott ólom-oxid segítségével. Ez az anyag nem csak, hogy varázslatosan csillogóvá, és ragyogóvá teszi a kristály pezsgős pohár külső jegyeit, de még ellenállóbbá kovácsolja a produktumot. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy bátran le lehet ejteni az ékszer számba menő kelléket egy családi összejövetelen, de a kisebb mechanikai hatásoktól maximálisan védve van.

A gyártási metódusok a XVI. század óta ismertek, és a mesterek az akkor kiszabott ösvényt követik. Egyetlen dolog változott, az utóbbi időben, mégpedig az „ötvözésül” használt anyag milyensége. Az ólom-oxid ugyanis nem nevezhető környezetbarát alternatívának, így egyre több helyen váltják le bárium-oxiddal, vagy épp titánium-oxiddal. Ezek az adalékok nem csak, hogy óvják a természetet, de ugyanolyan végeredményt garantálnak, mint az ólom-oxid alkalmazása. Azaz használatukkal kizárólag pozitív következmények járnak. Mivel a tudatos technológiai fejlesztések egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy szándékosan ne mérgezzék az amúgy is sérült környezetet, így a kristály pezsgős poharak megőrizve szépségüket többnyire modern eljárással készülnek.

Tartalomhoz tartozó címkék: pezsgős pohár kristály pezsgős pohár