Barion Pixel

A kristály mint exkluzív alapanyag

Ha kristály termékekről van szó, azonnal az ajkai kristály jut eszünkbe, ami nem véletlen, hiszen Ajkán már a 19. század közepén is üvegművesek készítették a szebbnél szebb portékákat.

Később, a század végén a bajor és a szász üvegművesek betelepülésének köszönhetően az ajkai üveggyártás fellendült és óriási hírnévre tett szert. Az üveggyártás maga több évezredes múltra tekint vissza, mely idő során az emberiség kitapasztalhatta, hogy mely alapanyagok és adalékok segítségével milyen típusú és minőségű üveget tud létrehozni. Ez a múlt olyan magabiztosságot kölcsönöz az üveggyártásnak, melynek révén a jövőre nézve is garantálható a töretlen siker.

Az üveggyártás sokféleségét a folyamatosan megújulni képes technológia, a kiválóbbnál kiválóbb tervezők és az újonnan felfedezett alapanyagok biztosítják. A kristály poharak előállítása ma már többféle módon is történhet. A hagyományos ólomkristály olvasztással állítják elő: amikor a megfelelő hőfokot eléri az üveg olvadék, akkor ólom-oxidot kevernek hozzá, mely 24 %-ban van jelen az olvadékban.

Ennek az anyagnak tulajdonítható az ólomkristály nagyobb fajsúlya és fényessége, és ezt jelzi a matricákon a “24% PbO” felirat is. Az olvadék lehűlése során különböző használati- és dísz kristály formákat lehetséges előállítani préseléssel vagy fújással, akár mindkettő alkalmazásával. Majd ezeket az ólomkristály termékeket üvegcsiszolással díszíthetik. Ezt a hagyományos ólomkristályt mára már továbbfejlesztették, és egy modern, környezetbarátabb ólommentes kristályt hoztak létre.

Az újfajta kristály megőrizte az eredeti ólomkristály minden pozitív tulajdonságát, ráadásul ellenállóbbá vált a későbbi használat során keletkező esetleges mechanikai sérülésekkel szemben.

Tartalomhoz tartozó címkék: ólomkristály